Ξινόμαυρο
Το Ξινόμαυρο καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με τη Νάουσα και την Αμύνταιο να είναι οι πιο γνωστές περιοχές παραγωγής του. Είναι μια ποικιλία που δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα, υψηλή οξύτητα και πλούσια ταννίνες. Συχνά συγκρίνεται με το Nebbiolo της Ιταλίας λόγω της δυνατότητάς του να παράγει κρασιά που παλαιώνουν εξαιρετικά καλά, αναπτύσσοντας πολύπλοκα αρώματα ώριμων φρούτων, βιολέτας και γήινων τόνων.
Αγιωργίτικο
Το Αγιωργίτικο καλλιεργείται κυρίως στη Νεμέα της Πελοποννήσου. Είναι ένα από τα πιο πολυδιάστατα ελληνικά σταφύλια, προσφέροντας κρασιά με ποικιλία στυλ, από φρέσκα και φρουτώδη έως πιο πλούσια και δυνατά. Έχει χαμηλότερη οξύτητα σε σύγκριση με το Ξινόμαυρο, με γεύσεις που περιλαμβάνουν κόκκινα φρούτα, όπως κεράσι και βατόμουρο, και μαλακές ταννίνες.
Ασύρτικο
Το Ασύρτικο είναι η κορυφαία λευκή ποικιλία της Ελλάδας, με τη Σαντορίνη να είναι η πιο φημισμένη περιοχή για την καλλιέργειά του. Είναι γνωστό για την υψηλή οξύτητά του και τη μεταλλική του γεύση, χαρακτηριστικά που οφείλονται στο ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης. Παράγει κρασιά που είναι φρέσκα και τραγανά, με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και πέτρας.
Μοσχοφίλερο
Το Μοσχοφίλερο καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Μαντινείας στην Πελοπόννησο. Είναι μια αρωματική ποικιλία με ελαφρύ ροζ χρώμα, που δίνει δροσιστικά κρασιά με υψηλή οξύτητα και αρώματα ροδοπέταλου, λεμονιού και λουλουδιών. Συχνά χρησιμοποιείται για την παραγωγή αφρωδών και ημίγλυκων κρασιών.
Μαλαγουζιά
Η Μαλαγουζιά είναι μια λευκή ποικιλία που ανακαλύφθηκε ξανά τις τελευταίες δεκαετίες και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Παράγει αρωματικά κρασιά με μέτρια οξύτητα, πλούσιο σώμα και αρώματα τροπικών φρούτων, βερίκοκου και βοτάνων.
Ρομπόλα
Η Ρομπόλα καλλιεργείται κυρίως στην Κεφαλονιά και παράγει κρασιά με υψηλή οξύτητα και αρώματα λεμονιού, πράσινου μήλου και ανθών. Είναι γνωστή για την καθαρότητα και τη φρεσκάδα της.
Κάθε μία από αυτές τις ποικιλίες σταφυλιών συμβάλλει στην πλούσια και ποικιλόμορφη οινοποιητική παράδοση της Ελλάδας, προσφέροντας κρασιά που αντικατοπτρίζουν το μοναδικό terroir της κάθε περιοχής. Από τα δυνατά ερυθρά του Ξινόμαυρου έως τα φρέσκα λευκά του Ασύρτικου, η ελληνική οινοπαραγωγή συνεχίζει να κερδίζει παγκόσμια αναγνώριση για την ποιότητα και την ποικιλία της.